Witamy na Postownia.pl !

Znajdziesz tutaj wiele zagadnień z przeróżnej tematyki.
Wiele poradników, opinii użytkowników itp.

Jeżeli masz konto zaloguj się. Jeżeli nieposiadasz jeszcze konta to załóż je za darmo w kilka sekund. Na pewno nie pożałujesz.
Uwaga! Forum może być niepoprawnie wyświetlane w przeglądarce Internet Explorer 6. Do poprawnego korzystania z forum radzimy skorzystać z Opery, Mozilli Firefox oraz Google Chrome.

Zostań VIPem, kliknij w ten temat -> viewtopic.php?f=4&t=351

Pozdrawiamy, Ekipa Postownia.pl

Narkomania i alkoholizm wśród nastolatków

Smutek? Złość? Żal? Niepewność? Każdy czasem ma jakiś kłopot i potrzebuje wsparcia drugiej osoby. Zajrzyj do tego działu a z pewnością ktoś postara się go udzielić.

Re: Narkomania i alkoholizm wśród nastolatków

Postprzez Akai 5 sie 2009, o 19:37

Oczywiście, że nie pomogłoby. Ale to oznacza, że każdy dorosły wie co się dzieje za jego plecami. Choć gdy już się dowie o własnym dziecku to szok jest niezmiennie...
"Panem et circenses!"
Akai

Przyjaciel

Grupa: Przyjaciel

Z nami od: 11 lip 2009, o 21:01
Imię: Konrad

R e k l a m a
Reklamująca

reklamująca

Postprzez misia 6 sie 2009, o 15:59

Ale jak już rodzic się dowie co dziecko/nastolatek robi, to nie zawsze jest w stanie na niego wpłynąć. To jest okres buntu, każdy to przechodzi, ale u nie każdego się tak objawia. Czasami potrzebna jest pomoc psychologa czy pedagoga szkolnego. Warto szybko zająć się tą sprawą, dopóki nie jest za późno.
Odnalazłam sens życia, odnalazłam Go.
Jedna miłość umiera by móc zastąpić ją.

Obrazek
misia

Przyjaciel

Z nami od: 9 lip 2009, o 12:49
Imię: Magda

Postprzez Osiem 7 sie 2009, o 19:27

Nigdy nie jest za pózno, trzeba tylko skutecznie działac ;) :pala:
"Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału. Chwyć mnie za włosy i mocno pocałuj..."
Osiem

Grupa: Użytkownik

Z nami od: 24 kwi 2009, o 11:14
GG: 8075562

Postprzez CobaltStar 30 sie 2009, o 19:47

Moim zdaniem powinni założyć jakąś organizację, żeby to zwalczać, bo wiele
razy widziałem jak 16 latki leżą na izbie wytrzeźwień. Ale cóż
poradzić jak ludzie są nieodpowiedzialni.
Alternatywą dla demokracji jest normalność.
CobaltStar

Z nami od: 30 sie 2009, o 18:43

Postprzez Akai 30 sie 2009, o 19:52

Ale co ta organizacja miałaby robić? Trzepać każdego nastolatka na ulicy? Kluczem jest zmiana myślenia, niech spicie się nie będzie oznaką jakiejś z kosmosu wziętej dorosłości czy elementem niezbędnym do dobrej zabawy. Dopiero gdy sami zainteresowani zauważą, że zarzygane spodnie nie są "trendy" przestaną.
"Panem et circenses!"
Akai

Przyjaciel

Z nami od: 11 lip 2009, o 21:01
Imię: Konrad

Postprzez Osiem 13 lis 2009, o 15:58

Ej ale mi nie chodziło o działania cielesne ;P
"Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału. Chwyć mnie za włosy i mocno pocałuj..."
Osiem

Z nami od: 24 kwi 2009, o 11:14
GG: 8075562

Postprzez motylek 5 gru 2009, o 19:58

A mi się wydaje, że żadne działania nic nie dadzą jeśli nastolatkowie (i nie tylko) nie zmądrzeją i sami nie stwierdzą, że dane używki nic pozytywnego tak naprawdę nie wniosą do ich życia..

Ale każdy ma swoje zdanie ..jeśli ktoś zna sposób na zwalczanie głupoty to nie będę się sprzeczać,
a nawet chętnie poznam jakąś sprawdzoną metodę wykorzenienia nałogów z życia nastolatków. ;)
Może przyda mi się w przyszłości jak będę miała już swoje dzieci i jeśli będą miały z tymi paskudztwami problemy.

Zresztą z drugiej strony ich sprawa co robią... najlepiej jest jak każdy pilnuje siebie. Najgorsze jest właśnie jak wszyscy wokół mówią, że coś jest złe i radzą się trzymać z dala a sami się tych rad nie słuchają - co zdarza się za często.

Ps. Aha... i pisząc o narkomani i alkoholizmie mamy na myśli uzależnienia w zaawansowanym stadium... nie wiem więc po co piszecie, że "wszystko jest dla ludzi byle z umiarem". Nie chcę się czepiać, ale to trochę nie na temat.
Wolność kocham i rozumiem, wolności oddać nie umiem... ♫♪
na na na ;P
motylek

Moderator

Grupa: Moderator

Z nami od: 25 lis 2009, o 22:14
GG: 433034
Imię: Ilona

Postprzez Hovik 12 gru 2009, o 09:05

Moim zdaniem ci co chcą brać to będą brali w końcu nikt im nic na siłę nie karze brać do ust ani zażywać . Co do młodzieży to takich bym wybił z osiedla no ale nie da się . Jak miałem 13 , 14 lat to ja wtedy nie wiedziałem co to narkotyki nie mówiąc już o paleniu papierosów . Co do picia owszem tam jakieś małe nałogi mam lubię sobie czasami piwo czy tam 2 wypić ze znajomymi lub jak to mówią okazyjnie . chodź nawet nie mam czasu na picie ! ;D .

P.s - Motylek raczej ciężko to widzę że młodzież zmądrzeje to raczej odpada ;P praktycznie mówiąc jest jeszcze gorzej niż jak było kiedyś z młodzieżą . Co do młodzieży jak ja już widuje laski 16 letnie w ciąży to ja sobie wyobrażam co się musi w domu dziać jak dzieci w takim wieku robią co chcą . Ale gdzie są rodzice heh !
Obrazek
Hovik

Z nami od: 19 kwi 2009, o 01:22

Postprzez rutyna 16 gru 2009, o 20:25

rodzice powinni się zainteresować, i porozsyłać na odwyki do puki mogą to zrobić, bo jak już 18stka wybije to rodzic gówno zdziała jeżeli gnojek się nie zgodzi.
"Widzę to co widzę i w ogóle się nie wstydzę, niech się wstydzi ten co robi, nie ten co widzi "
rutyna

Z nami od: 15 lip 2009, o 12:10
Imię: estera

Poprzednia strona

Powrót do Wasze problemy